Ανάθεση ακινήτου σε Μεσίτη. Αξίζει?

Η ανάθεση του ακινήτου τους σε Μεσίτη απασχολεί αρκετό κόσμο. Ο μεσίτης είναι δυστυχώς ένα παρεξηγημένο επάγγελμα. Σε αυτό το άρθρο  θα δούμε πως επιλέγουμε έναν μεσίτη για να προωθήσει το ακίνητο μας. Παράλληλα θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα ανάθεσης ενός ακινήτου σε αυτόν. Καλό είναι όπως έχουμε έναν δικό μας μηχανικό ή δικηγόρο, να έχουμε και έναν μεσίτη στον οποίον εμπιστευόμαστε τα ακίνητα μας.

Αρχικά το κοντινό μας περιβάλλον είναι αυτό που θα ρωτήσουμε για να μας προτείνει έναν καλό μεσίτη. Εφόσον δεν βρούμε, καλό είναι να κάνουμε έστω μια μικρή έρευνα πριν καταλήξουμε σε έναν μεσίτη. Πολλοί κάνουν το λάθος και αναθέτουν το ακίνητο τους σε πολλούς μεσίτες, χωρίς να έχουν ψάξει και χωρίς να έχουν γνωρίσει τον μεσίτη τους, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πουλήσουν ή θα ενοικιάσουν πιο εύκολα το ακίνητό τους. Δυστυχώς, με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζουν την δουλεία του μεσίτη αλλά και το ακίνητο τους. Είναι γνωστό ότι τα καλά ακίνητα δεν τα έχουν πολλοί μεσίτες, ενώ αντίθετα αυτά που είναι σε πολλούς μεσίτες συνήθως έχουν κάποια “θέματα” και αργούν πολύ να πουληθούν. Σίγουρα δεν θέλετε να δημιουργήσετε τέτοια εντύπωση σε έναν υποψήφιο αγοραστή.

Μοναδικότητα του κάθε ακινήτου

Θυμηθείτε όλοι ψάχνουν για κάτι ξεχωριστό, επομένως βοηθήστε το ακίνητο σας να γίνει μοναδικό. Να έχετε υπ’ όψιν σας ότι σήμερα οι περισσότεροι μεσίτες χρησιμοποιούν το σημαντικότερο μέσω προώθησης, το γνωστό σε όλους μας ίντερνετ. Δηλαδή, το ακίνητό σας θα αναρτηθεί στα σημαντικότερα πόρταλς – ιστοσελίδες προώθησης ακινήτων. Στα οποία έχουν πρόσβαση οι μεσίτες καθώς και οι ιδιώτες. Από εκεί και πέρα, ο κάθε μεσίτης έχει το δικό του πελατολόγιο. Έχει ενδεχομένως κλίση σε συγκεκριμένου είδους ακίνητα ή σε συγκεκριμένη περιοχή. Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο προσέγγισης και προώθησης και διαφορετική αμοιβή. Επομένως, όπως, όταν είστε άρρωστοι δεν κάνετε θεραπεία με τρεις γιατρούς ταυτόχρονα αλλά καταλήγετε με αυτόν που κέρδισε την εμπιστοσύνη σας. Έτσι είναι καλό να κάνετε και με τους μεσίτες, να επισκεφτείτε όσους εσείς πιστεύετε ότι χρειάζεστε και να καταλήξετε σε αυτόν που κέρδισε την εμπιστοσύνη σας!

Συνεργασία Μεσιτών

Επίσης να θυμάστε οι μεσίτες συνεργαζόμαστε μεταξύ μας. Επομένως δεν έχει σημασία που το ακίνητο σας θα το έχει ένας μεσίτης διότι θα το βλέπουν όλοι οι μεσίτες. Συχνά πολλά ακίνητα πωλούνται σε συνεργασίες μεσιτών, οι οποίοι μπορεί να μην γνωρίζονται καν μεταξύ τους. Πλην αυτού ένας σημαντικός παράγοντας είναι η τοποθεσία του ακινήτου. Δεν έχει σημασία που βρισκόμαστε εμείς αλλά που βρίσκετε το ακίνητο. Δηλαδή, δεν αναθέτουμε το διαμέρισμα μας στον Βόλο σε ένα μεσίτη στην Θεσσαλονίκη, γιατί εμείς μένουμε στην ίδια πόλη. Πάντα επιλέγουμε μεσίτη ο οποίος βρίσκεται κοντά στην περιοχή του ακινήτου μας. 

Πλεονεκτήματα ανάθεσης ακινήτου στον Μεσίτη

Τώρα ας δούμε ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ανάθεσης του ακινήτου σε έναν μεσίτη.

Ο μεσίτης όντας μέσα στην αγορά γνωρίζει την δεδομένη στιγμή ποια ακίνητα έχουν ζήτηση, τι επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την αγορά και σε τι τιμές κυμαίνονται τα ακίνητα. Επομένως λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτούς τους παράγοντες θα αξιολογήσει το ακίνητο μας και θα μας βοηθήσει να ορίσουμε σωστή τιμή.

Ο μεσίτης θα κάνει την διαπραγμάτευση για εμάς. Οι περισσότεροι αγοραστές μπαίνουν στην διαδικασία να “παζαρέψουν” την τιμή. Εμπιστευτείτε αυτήν την δουλειά στον μεσίτη σας.

Ο μεσίτης γνωρίζει πολύ καλά την διαδικασία πώλησης ή ενοικίασης, γνωρίζει όλα τα βήματα και θα σας συμβουλέψει πάντα με γνώμονα το δικό σας συμφέρον.

Σε περίπτωση ενοικίου, ο μεσίτης θα κάνει το ξεκαθάρισμα υποψήφιων ενοικιαστών ώστε να σας βρει τον πιο έντιμο και σωστό ενοικιαστή. Να θυμάστε οι περισσότεροι μη φερέγγυοι ενοικιαστές θα προτιμήσουν ακίνητα χωρίς μεσιτική διαμεσολάβηση για να γλυτώσουν την μεσιτική αμοιβή.

Ελπίζουμε το άρθρο μας να σας βοηθήσει, καθώς στο παρακάτω άρθρο θα αναλύουμε και τα σημαντικότερα λάθη που κάνουν οι πωλητές. Σας ευχόμαστε επιτυχημένες συνεργασίες και πωλήσεις! Ευχαριστούμε για την ανάγνωση!