Παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του ακινήτου.

Η τιμή του ακινήτου είναι το σημαντικότερο σε μια αγοραπωλησία. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την τιμή του ακίνητου. Κάποιους μπορούμε να τους επηρεάσουμε και κάποιους δυστυχώς όχι. Ας δούμε λοιπόν τι είναι αυτό που κάνει το ακίνητο μας πιο ελκυστικό και παράλληλα ανεβάζει την αξία του.

Σημαντικότερος Παράγοντας

Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η τοποθεσία του ακινήτου. Γιατί μπορούμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα αλλά όχι την τοποθεσία του.
Εάν μιλάμε για παραθεριστική κατοικία τότε ένα ακίνητο κοντά στην θάλασσα πάντα θα έχει αξία ακόμα και αν δεν είναι σε καλή κατάσταση. Σε αντίθεση με την γη, η οποία εάν δεν μπορεί να κτίσει, τότε ακόμα και μπροστά στην θάλασσα η αξία της δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, αφού και η τοποθέτηση τροχόσπιτου με βάση την Ελληνική νομοθεσία, εφόσον συνδεθεί με ρεύμα και νερό, θεωρείται μόνιμο κτίσμα. Εάν μιλάμε για μια πόλη, τότε τα ακίνητα στο κέντρο της πόλης πάντα θα έχουν μεγάλη αξία και ζήτηση.

Όμως, σε αντίθεση με τις παραθεριστικές κατοικίες, όπου δυστυχώς δεν μπορούμε να  φέρουμε την θάλασσα κοντά μας. Στην πόλη υπάρχει ένας παράγοντας που θα φέρει το ακίνητο μας κοντά στο κέντρο και θα του δώσει μεγαλύτερη αξία. Αυτός ο παράγοντας είναι η εύκολη πρόσβαση στο κέντρο, άρα εάν το μετρό περνάει δίπλα από το σπίτι μας αυτομάτως μας φέρνει πιο κοντά το κέντρο και ανεβάζει την αξία του ακινήτου. Και αυτό ισχύει για όλες τις πόλεις παγκοσμίως γιατί το μετρό είναι το πιο εύχρηστο, γρήγορο και οικονομικό αστικό μεταφορικό μέσο. Τα λεωφορεία δυστυχώς είναι αναγκασμένα να κάνουν κύκλους για να εξυπηρετήσουν όσους περισσότερους κατοίκους μπορούν. Σε αντίθεση με το μετρό το οποίο ακολουθεί μια ευθεία γραμμή και μας φέρνει πιο γρήγορα στον προορισμό μας

Η θέα πάντα επηρεάζει

Άλλος ένας παράγοντας είναι η θέα. Είτε μιλάμε για παραθεριστική κατοικία, είτε για ένα διαμέρισμα στην πόλη. Είτε για ένα οικόπεδο τότε η θέα είναι αυτή που θα δώσει μια παραπάνω αξία στο ακίνητο μας. Βέβαια, αλλιώς είναι να βλέπεις την θάλασσα στα 500 μέτρα και αλλιώς είναι στα 5 χιλιόμετρα. Όπως, υπάρχει και θέα σε βουνό, θέα σε πάρκο ή πανοραμική θέα μιας πόλης. Όπως και να έχει όμως, μια θέα πάντα θα προσδίδει παραπάνω αξία στο ακίνητο σας και θα το κάνει πιο ελκυστικό!

Επιπλέον Παράγοντας

Άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η εύκολη πρόσβαση στο ακίνητο. Αυτό συνήθως επηρεάζει οικόπεδα και αγροτεμάχια τα οποία μπορεί να είναι αξιόλογα αλλά η πρόσβαση σε αυτά να είναι αρκετά δύσκολη, όπως χωματόδρομοι, πέτρες και λακούβες. Και μαζί με την έλλειψη ρεύματος και νερού κοντά στο ακίνητο το καθιστούν καθόλου ελκυστικό για τους αγοραστές. 

Επιπλέον ένας παράγοντας που μπορούμε να επηρεάσουμε είναι η κατάσταση του ακινήτου. Είναι γνωστό ότι ένα ακίνητο το οποίο κατοικείται έχει λιγότερες φθορές από ότι ένα ακίνητο ακατοίκητο για χρόνια. Επομένως, καλό είναι να μην αφήνουμε τα ακίνητα μας ακατοίκητα και να τα συντηρούμε τακτικά. Δεν θα ζημιωθούμε από αυτό, αντιθέτως, όταν έρθει η στιγμή να το πουλήσουμε είτε να το ενοικιάσουμε, το ακίνητο θα μας το ανταποδώσει με το παραπάνω.